A város és a klub története


1055-ben a Tihanyi Apátság alapító okiratában „Fok” néven jegyezve volt a tóparti település pár száz lakosával együtt. A honfoglalás előtt letelepedett itt kelta, római, hun, gót, longobárd, avar és szláv. A Kárpát-medence nagyon megtetszett „Árpád Apánknak”, aki seregével elűzte az itt élősködőket és a miénk lett a mai hazánk, igaz, hogy jóval nagyobb volt akkoriban, mára az uraink eljátszották több mint fele országunkat. Sőt a hazaszeretetéről és a szabadságról híres Bonaparte Napóleon levelére azt válaszolták a magyar urak, hogy gyere Császár, majd Győrnél megállítunk mi magyar huszárok. Moszkva alatt állt meg a francia sereg! Tehát, a túlkapások megvoltak az előző évszázadokban is, de szerencsére a tatár elkerült bennünket, a törökök nem szerették a Balaton vizét, az osztrákok is sokáig itt nyaraltak, az oroszok 45 évig fogyasztották hazánk gazdag mezőgazdasági terményeit, kiváló borainkat és a nagy „Druzsba” jegyében még mindig maradtak volna, ha nincsenek változások Európában.

A szakmánál maradva, több száz évvel korábban a hang, a fény és a füstjelzések voltak az üzenettovábbítás eszközei. 1837-ben Morse Samuel Finley Breese amerikai festő megalkotta a távírókészüléket és a róla elnevezett morze-jeleket.


Morse-féle távíró pad

Mindmáig megmaradtak e csodálatos jelek, ami forradalmasította a hírközlést több száz éven keresztül.  Ma is ezeket a jeleket használjuk nemzetek közötti kapcsolatteremtéshez és természetesen a versenyzések legfontosabb eleme a morze.

Siófok településén 1851-ben már működött a postahivatali távíróállomás és a vasútállomáson 1863-ban dolgoztak az akkori szóhasználattal a  „távirdászok”. Hertz 1888-ban feltalálta az elektromágneses hullámokat, Franklin papírsárkánya után jött Jedlik Ányos dinamójával, majd Edison, Marconi és Popov kidolgozták az akkori hírközlés alapelveit, ami máig működik. Az amerikai Forest elektroncsövének feltalálása végérvényesen megalapozta a hírközlés elsődlegességét rádióhullámok segítségével az egész világon. Hazánkban a 20-as évek elején kezdődött meg a hivatalos rádiózás és az „amateur rádiósok” is megjelentek. A hírközlés megvalósulása gazdasági fellendülést is hozott magával, sorra épültek a távíróállomások, a műsorszóró adók, lett Siófokon kaszinó, rengeteg villa épült a Balaton partján, s ez a település fejlődését nagyban befolyásolta. Sportolók, színészek, újságírók és költők látogatták a fejlődő települést, s végül Kálmán Imre a Balaton és Siófok varázsát világgá kürtölte halhatatlan melódiáival. Na, aztán megjöttek a rádióamatőrök a 60-as években, azonban hivatalos engedélyt szerezni nem lehetett.

Még a vevőkészülékek is korábban engedélyköteles terméknek számítottak. Aztán végre 1967. október 20-án felhangzott az első engedélyezett rádióamatőr állomás hangja: Itt a Helén Antal hármas Géza János (HA3GJ). A környéken volt is nagy riadalom hátramozdító elemekkel körítve, s jó 5 év kellett, amíg lecsillapodtak a kedélyek. A magyarság mögött több mint 1100 éves múlt mellett a közel 50 éves rádiós tevékenységünk eltörpülni látszik, azonban eredményeink láttán dicséretre méltó sikereket értünk el. Igaz, nem gömbölyű a morzebillentyű, mint a labdajátékok eszköze, de megmutattuk a világnak, hogy mi is vagyunk. Európa- és világbajnoki helyezéseink, egy zsák érem, több tucat serleg és több ezer oklevél, kitüntetés és elismerés fémjelzi a sport területén elért eredményeinket. Sokan felállhattak sportolóink a dobogó legfelső fokára, ami tán a legmagasztosabb érzés a sport világában. Csapataink és a csapattagok, ahol eredményesen szerepeltek:  Korea: Phenjan,  Szerbia: Belgrád és Nis, a Bulgária: Obzor, Haszkovo és Primorsko,  Belarusszia: Mogiljev, Minszk,  Oroszország: Leningrád, Orljonok és Moszkva, Románia: Bukarest és Constanta, a Belgium: Neerpelt,  Olaszország: Pordenone,  Lengyelország: Warsó és Skierniewice, Németország: Baunatal és Bielefeld.   2007.évben felépítettük a ságvári Landor-hegyen versenyállomásunkat, ahonnan kiváló versenyeredményeket érünk el évente. A hobby szakmának nőtte ki magát Siófokon, mert katasztrófa-készenléti szolgálatot is ellátunk, Balatoni Rádiós Mentőközpontot üzemeltetünk, s nem utolsósorban megalkottuk az Országos Katasztrófa Megelőző Alapítványt. Összeköttetést tartunk a műholdakkal, Simonyi Károly űrturistával élő kapcsolatot alakítottunk ki és az első magyar szatellit állomás jeleit naponta észleltük 2012 kora tavaszán. (HA5MASAT). Rádióamatőr Akadémiát hoztunk létre, ahol kiválóságainkat jutalmazzuk. 34 fő klubtagunk rendelkezik versenyengedéllyel, a teljes létszámunk közel 100 fő, adóengedélyeseink 65 fő. Több éven keresztül a távírász országos bajnokságnak Siófok városa ad otthont, mert ebben a sportágban mi vagyunk legtöbben országos viszonylatban, főként az utánpótlás korúak vannak legtöbben, s a győzelemért járó serleg is itt marad évente.

Lehet, hogy első olvasatra úgy tűnik, hogy ez csak egy szabadidősport avagy hobby a sok közül, annak üzenjük latinul:
„PRO PATRIA EST DUM LUDERE VIDEMUR” , avagy: „Az is a hazát szolgálja, ha játszani látszunk”

Jöjjetek közénk, rádiózzunk együtt!

                                                                                       HA3GJ Jóska

lap tetejére