Egyéb


HA3NS Jánost meglátogattuk a szekszárdi temetőben

A Ferkó is járt nálunk még sportminiszter korában

Kálmán Imre Yvonne lányával HA3GJ a kiállításon

Yvonne Kálmán a színpadon

 

Világvevők, néprádiók új múzeuma Siófokon

2013. június 17. 18:41 Fónai Imre  (Somogyi Hírlap)

2013. június 17. 18:41 Fónai Imre

Siemens világvevő rádió 1934-ből; Néprádió 1949-ből; Orion tranzisztoros táskarádió 1955-ből; a kőolajvezeték építő vállalat telefonközpontja a negyvenes évekből – néhány ízelítő a hétfőn új helyen nyílt siófoki Rádiós és hírközlési múzeum relikviáiból.

 

A régi telefonközpontot telefonkészülékekkel együtt egyszerűen kihajították, én meg összeszedtem – árulta el Turjányi József, a Siófoki Rádióklub elnöke. – Kollekciónk ma kétszer-háromszor is megtöltené ezt a termet.
A korábbi városi könyvár földszintjét kapta a bemutató céljára a helyi rádióklub, s a hétfői megnyitón már polgármesteri ígéret is elhangzott arra vonatkozóan, hogy bővülhetnek. Hasonló múzeum nincsen Somogyban, az országban is csak néhány.

Amikor 1980-ban még az MHSZ égisze alatt összeállítottuk a múzeum anyagát, akkor egyedülállónak számított – emlékezett Turjányi József. – Különlegességként katonai berendezéseink is vannak; a 27 kilós R20-as rádiót valaha a kiskatonák cipelték a hátukon, mivel én már akkor is tudtam morzézni, a rádióvivő mögött haladhattam.
Azt pedig serlegek tucatjai bizonyítják, hogy a siófoki az egyik legeredményesebb rádiótávírász egyesület az országban.

 

Pavilonunk a Siófoki virágos városi kiállításon.

Július 3-án civil nap volt a hajóállomáson, "Virágos Siófokért" akcióban a rádióklubunk is kiállítást szervezett, ami a nemzetközi zsűrinél elismerést kapott. 

HA3FRE Évike az utánpótlásról már gondoskodott.